Jos on jotain niin klassista, mahtavaa maultaan, yksinkertaista valmistukseltaan, niin miksi kestää niin kauan tehdä se ensimmäistä kertaa elämässään? Vihdoin tein Crème brûléeta ja kyllä - se toimii!

Tohottimen eli nestekaasupolttimen tähän lystiin tarvii, mutta tohottimen hankinta maksaa vaivan: itse ainakin rakastuin tähän pieneen keittiöapuriin heti! Mielikuvitus on rajana, mitä muuta kuin Crème brûléeta voi tohottaa: juustoja (esim. halloum tai mozzarella, esim. paahtoleivän päällä tarjottuna), keitettyjä kasviksi (keitetty kuutio saa särmää reunojensa tohotuksesta ja kruunaa aterian ulkonäön), sushin lohta (jos et halua riisisi päälle ihan täysin raakaa kalaa), paistettuja hedelmiä (esim. pannulla paistettu ananas tai uunissa kypsennetty banaani saa lisäväriä tohottimella, sellaisenaan tai jos pintaan ripottelee tummaa ruokosokeria, joka tohotetaan).

 

 

Crème brûlée, 4 annosta

2 dl kuohukermaa
1 dl kevytmaitoa
1 vaniljatanko
3 kananmunan keltuaista
1/2 dl sokeria
1 sitruunan raasettu kuori
1 tl sitruunamehua

Pinnalle tummaa ruokosokeria

 

Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet kerman ja maidon joukkoon, kiehauta. Sekoita keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon sitruunan kuori ja mehu, yhdistä seokset. Annostele vuokiin. Laita jokaisen vuoan päälle kaksinkertainen folio peitteeksi. Nostele vuoat esim. syvälle uunipellille/uunivuokaan ja kaada pohjalle kiehuvaa vettä vesihauteeksi.
Paista 120 asteessa uunin alatasolla 50min. Anna jäähtyä pari tuntia tai vaikka seuraavaan päivään (kätevä tehdä etukäteen).
Ennen tarjoilua ripottele jokaisen annoksen päälle ruokosokeria n. ruokalusikallinen ja tohota nestekaasupolttimella ruskeaksi. Nauti!