1244496536_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Voileipäkakusta on kova työ tehdä, mutta lopputulos on uskomattoman hyvää! Itse tein tämän voileipäkakun mökki-iltaa varten, mutta luomus olisi sopinut yhtä hyvin hienoonkin juhlaan kuten rippijuhliin tai valmistujaisiin.

 

9 viipaletta vaaleaa vuokaleipää
6 viipaletta tummaa täysjyvä vuokaleipää

Kostutus:
» 1½ dl kiehuvaa vettä
» 1 kalaliemikuutio

Täyte:
» 1 maustettu tuorejuusto, esim. ruohosipuli
» ½ purkkia ranskankermaa
» n. 330g lohta, suosittelen Kala Kallen savulohta öljyssä (1 purkki)
» 100g tuorekurkkua
» 50g paprikaa
» pala purjoa

Päälle:
» 1 maustettu tuorejuusto, esim. savulohi tai aurinkokuivattu tomaatti
» ½ purkkia ranskan kermaa
» Kylmäsavulohta, suosittelen Kala Kallen löylylohta
» viinirypäleitä
» paprikaa
» vihreää, esim. herneenversoja, viinisuolaheinää

Sekoita kostutusliemi. Valmista täyte sekoittamalla keskenään tuorejuusto, puolet ranskan kermasta, lohi, pieniksi kuutioidut tuorekurkun ja paprikan palat sekä ohueksi viipaloitu purjo. Sekoittele täyte tasaiseksi niin, että lohi murskaantuu pienemmäksi.

Levitä leikkuulaudalle iso pala voi- tai leivinpaperia, johon kokoat kakun. Leikkaa leipäviipaleista reunat pois. Aloita kokoaminen laittamalla vierekkäin kolme vaaleaa leipää ja kostuta ne. Lisää päälle neljäsosa täytteestä. Jatka kerrosten tekoa kostuttaen ja täyttäen vuorotellen tummia ja vaaleita kerroksia. Kostuta myös ylin kerros päältä. Kääri kakku tiukasti paperiin päältä ja sivuilta. Pane päälle kevyt paino, esimerkiksi leikkuulauta. Anna kakun mehevöityä yön yli jääkaapissa.

Jatka seuraavana päivänä poistamalla suojapaperi. Nosta kakku kahdella isolla lastalla tarjoiluastialle. Sekoita keskenään tuorejuusto ja loppupuolisko ranskan kermasta. Kuorruta kakku seoksella. Koristele kakku. Kylmäsavulohen viipaleista voi tehdä ruusuja ja kakkun voi viimeistellä paprikan siivuilla, viinirypäleen puoliskoilla sekä vihreällä, esimerkiksi herneenversoilla tai viinisuolaheinällä.