Illalla pyöräytetään takina, yöksi jääkaappiin kohoamaan, aamulla muotoilaan leiväksi, annetaan kohota puolisen tuntia, uuniin ja uunituoreena aamupalapöytään, voiko ihanempaa olla! Viikonloppuna, kun on kotosalla sekä illalla että aamulla, todella suosittelen lämpimästi joskus leipomaan leipää tällä tavoin. Ei ole vaikeaa, saa aidosti tuoreen leivän haluamillaan täytteillä. Ja ihanan alun päivälle.

Tein yön yli kohotettavaa leipää ensimmäistä (mutten viimeistä!) kertaa, kerronpas kaikki vinkkini innostamaan teitä tekemään samoin:

 

Pohjataikina

3,5dl kylmää vettä
1 pussi kuivahiivaa
7 dl jauhoja, yhdistellen eri makuja
2 rkl öljyä
1 rkl siirappia
1 tl suolaa

+Lisäksi leivän maustavat täytteet, esimerkiksi

1,5 dl porkkanaraastetta
½dl kurpitsan siemeniä

tai

2 tuoretta tomaattia
vajaa 1 dl hasselpähkinärouhetta

tai

fetaa, oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja, rusinoita, omenaa...... mistä tykkäätkään! :)

 

Tee takina illalla valmiiksi, pidä yön yli jääkaapissa kohoamassa. Sekoita hiiva kylmään/haaleaan (ei kädenlämpöiseen!) veteen. Lisää suola ja jauhot osissa, sekoita aluksi puuhaarukalla, lopuksi vaivaa kädellä. Lisää siirappi ja öljy sekä haluamasi täytteet leipään. Laita kulhon päälle muovikelmua ja yöksi jääkaappiin kohoamaan.

Aamulla muotoile kohonneesta taikinasta leipä. Tee siihen syvät (n. 1 cm) viillot heti, älä koske leivän pintaan enää kohotuksen jälkeen tai tuloksena on lätistynyt leipä. Kohota leipää 40 asteisessa uunissa puoli tuntia. Ota leipä pois uunista, nosta uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista leipää noin 30-35minuuttia. Aloita päiväsi ihanasti itsetehdyllä, uunituoreen lämpimällä leivällä!

 


Tuore, rapeakuorinen leipä. Tässä täytteenä tomaattia ja hasselpähkinää, nam!

 

Ja vielä koottuna ne Vinkit aamupalan tuoreeseen leipään, jonka taikina leivotaan illalla ja paistetaan aamulla, kun aurinko kiipeää kaupungin ylle:

- Valmista takina kylmistä aineksista. Myös veden tulee olla kylmää/haaleaa, ei kädenlämpöistä! Kyllä, hiiva kohottaa leivän silti.
- Nostata taikinaa yön yli muovikelmulla peitettynä jääkaapissa. Kyllä, se kohoaa silti
- Pitkän kohottamisen takia hiiva ehtii toimia kunnolla, ja valmis leipä ei maistu niin hiivalta kuin kotitekoiset leivät yleensä
- Aamulla ensin leivo leivän malliin ja tee pintaan viiltoja, sitten kohota 40 asteisessa uunissa puolisen tuntia
- Leivästä tulee rapeakuorinen, mutta halutessasi kunnolla rapean kuoren, laita uuniin leivän alapuolelle vedellä täytetty kulho
- Kokeile rohkeasti erilaisia täytteitä leipätaikinan joukkoon