Söpöjä ja maistuvia keksejä, joiden teko ei ole vaikeaa kun on saanut ohjeet. Itse löysin perusohjeen ihanasta Ulla Svenskin Lempileivonnaiset-kirjasta, mutta lisäsin vielä molempiin taikinoihin mausteita: kookosta, vaniljaa, kahvia ja pähkinää. Halutessaan ne voi siis jättää ohjeesta pois. 
Nämä voisivat sopia nätisti paketoituna pieneksi joululahjaksikin :)

 

Shakki-ruudukot, noin 50 kpl


Vaalea taikina

225g voita
1,5 dl sokeria
1 kananmuna
½ tl leivinjauhetta
5½ dl vehnäjauhoja
½ dl kookoshiutaleita
1 tl vanilja-aromia tai vaniljasokeria


Tumma taikina

120g voita
1 dl sokeria
½ kananmunaa
1/4 tl leivinjauhetta
2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl vahvaa kahvia
2 rkl hasselpähkinärouhetta

 

Sekoita vaalean ja tumman taikinan ainekset kylminä sekaisin omiin kuhloihinsa. Anna niiden olla hetki jääkaapissa.
Kauli taikinat 1cm paksuksi levyksi ja leikkaa niistä 1 cm leveitä viipaleita (neliö päädystä katsottuna). Laita vaaleita ja tummia suikaleita vierekkäin vuorotellen, yhteensä neljä kappaletta. Jatka kerrosten kasaamista niin, että värit tulevat vuorotellen. Tee yhteensä neljä kerrosta (neliö päädystä katsottuna).
Kauli nyt loput vaaleasta taikinasta ohueksi levyksi ja kääri se tiiviisti (että pysyy kasassa leikatessa) shakkiruutu-pötkylän ympärille. Paina tarvittaessa sivuilta, jotta tulee tasainen neliö. Nosta pötkylä hetkeksi pakastimeen.
Leikaa jäähtyneestä rullasta n. 1cm paksuja pikkuleipiä. Paista 200 asteessa 10-12min.