Lohimousse, tuttavallisemmin lohimössö, on parasta pikkusuolaista mitä vierailleen voi tarjota! Yksinkertainen, mutta herkullinen ohje on alunperin äitini kehittämä. Tätä herkkua on tarjottu monissa illanistujissa, jopa ylioppilasjuhlissa.

 

Annoskokoa voi helposti kasvattaa moninkertaiseksi, pitäen alla olevan suhteen vakiona:

 

200g kylmäsavulohta (mielummin vakuumissa kuin täyssäilykkeenä)

1 purkki smetanaa tai ranskankermaa

1 purkki kermaviiliä

½ punasipulia

reippaasti tilliä ja sitruunapippuria

 

Tästä perusannoksesta riittää jo syömistä yhden illan istujaisiin usealle hengelle. Riippuu aivan siitä, miten moussea tarjoilee: minkä kokoisilta leiviltä ja onko sen tarkoitus olla pikkunaposteltava vai isompi välipala.

Leikkaa savulohi ja sipuli kuutioiksi veitsellä tai paloittele monitoimikoneella (taas makuasia, itse vaihtelen valmistustapaa. Kuvassa pienitty murskaksi monitoimikoneella). Sekoita keskenään kuutioidut lohet ja sipulit sekä kermaviili ja smetana/raskankerma. Lisää sitruunapippuria ja reippaasti kuivattua tai tuoretta tilliä.

Anna moussen maustua jääkaapissa vähintään muutama tunti, mutta mielellään yön yli.

Tarjoile ruisleiviltä: parhaita ovat pienet pyöreät ruisnappiset, mutta isommista voi leikata esim. sydämiä piparkakkumuotin avulla.